Utrecht marathon

Vanmorgen stond ik om 09:30 uur in een behoorlijk lege jaarbeurshal die was ingericht als expo, kleedruimte en kledingafgifte. Dit is niet zo vreemd als je weet dat er nog geen 600 lopers meedoen aan de marathon. Nog een kop koffie genomen en een bidon water leeggedronken en 10 min voor de start naar het startvak gelopen en daar wat losmakende huppeltjes gedaan. Het plan was om te lopen in een tempo van 5:00 min / km dus uitkijken dat ik niet te snel vertrok. Wat gebeurd er , Ik vertrek te snel. De eerste km gaat in 4:45 min / km. Gelijk aan de remmen getrokken en de volgende km’ters gingen ronde de 5:00 m/km. Ik drink s’morgens voor de marathon vrij veel, 2,5 liter. Bij de start stroomt het vocht rijkelijk door mijn lichaam, maar dit heeft wel tot gevolg dat ik onderweg moet plassen. De eerste 15 km had ik dan ook twee plas stops. Dit "kost "mij dan 30 sec.  Daarentegen zit er zoveel vocht in mijn lichaam dat ik een eventueel vochttekort door elke 5 km een bekertje water te drinken tot een minimum beperk. Dit levert mij dan weer een veelfout van de 30 sec plaspauzes aan tijdwinst op. Goed beschouwd is het dus prettig dat ik plaspauzes heb ,omdat dat een bevestiging is dat ik goed zit met mijn vocht. Tot 21 km liep het daarna heel soepel in gemiddeld 5:00 min/km. Het weer was prima me af en toe een zonnnetje en een licht briesje. Het 25 km punt is voor mij altijd een "lunchmoment". Deze keer een reep ontbijtkoek dat ik met een beker water wegspoelde.  Bij 30 km heb ik dan altijd het gevoel dat de energie van die lunch in mijn systeem komt en ik steeds makkelijker ga lopen. Ook nu was dit het geval en ik versnelde langzaam naar 4:50 min/ km. Bij 35 km haalde ik de groep in die liep op een schema van 3:30 uur. Ik was enigzins verbaasd , omdat ik op dat moment iets voorlag op dat schema en die groep dus niet voor mij verwachte. Het bleek dat zij wat te snel vertrokken waren . Het bleek ook dat dit te snel was geweest, want langzaam moest de één na de ander afhaken. Ook de pacer , dit is een door de organisatie ingehuurde gangmaker, kon het tempo niet volhouden en viel terug naar 5:30 min/km. Bij 39 km heb ik mijn eigen tempo opgepakt en ben gefinisht in 3:28:22 . Tijdens deze marathon heb ik geen moment gekend dat ik het zwaar kreeg en ook nu , een dag na de marathon, voelt mijn lijf niet anders dan na een lange duurloop. Het is dus een goede keuze geweest om de marathon in dit tempo te lopen. Aan het eind van deze week beslis ik dan hoe ik komende zondag de marathon van Rotterdam ga lopen.

Utrecht_marathon_2010_3

Een gedachte over “Utrecht marathon

  1. Hoi Henny,

    Gefeliciteerd met deze mooie prestatie. Training of niet, het blijven nog altijd 42,2km’s. Top man en ik denk dat je goed in je voorbereiding zit.

    Van zo’n mooi vlak schema kan ik dromen en wil daar ook a.s. zondag in Rotterdam zelf voor gaan. Echter, in mijn grafiek zal de uitslag van de zwarte lijn wat minder hoog komen. Laten we er maar gewoon van gaan genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s