Sporter, waar is je gezond verstand?

Ik was tamelijk geschokt toen ik vanmorgen op facebook het volgende onder ogen kreeg van pro run

"Hard trainen of een wedstrijd volle bak doet pijn en brengt mogelijk schade toe aan je spieren. Om dit te voorkomen maken nogal wat hardlopers gebruik van ibuprofen, diclofenac, naproxen (Aleve) of andere ontstekingsremmers. Maar wat is het effect van deze middelen op de prestatie?"

Ik heb daarop geantwoord:

"Als je voor een training of wedstrijd pijn en ontstekingsremmers gaat gebruiken ter preventie , dan bestaat gezond sporten niet meer maar doe je aan zelfdestructie!!!! Waarom dan ook nog niet langs een anesthesioloog voor een komplete pijnblokkade???? "

Sporter waar is je gezond verstand?  Dit moest ik even kwijt.


2 gedachten over “Sporter, waar is je gezond verstand?

 1. Graag wil ik je een gezond en gelukkig nieuw jaar wensen en je bedanken voor alle trainingen en het delen van je loopkennis.
  Ik heb je stukje gelezen en het verbaast mij dat er blijkbaar nog zoveel mensen zijn die preventief een pijnstiller of ontstekingremmer slikken. Wat is de volgende
  stap om te slikken voor een minuut tijdwinst? Waar ligt de grens tussen een sportieve prestatie en sportverdwazing?
  Ook verbaast het mij dat de mensen van prorun zich openbaar afvragen wat het effect van het preventief slikken van deze middelen is op de prestatie i.p.v. het afkeuren en het wijzen op de gevaren van deze waanzin.Dat hard trainen of een wedstrijd volle bak lopen soms pijn doet of spierpijn veroorzaakt is niet voor niets. Ons lichaam kan perfect signalen doorgeven aan onze hersenen wanneer een grens wordt overschreden tijdens een training of wedstrijd. Dit gebeurt preventief en heeft een functie namelijk het voorkomen van schade ( lees blessures) aan ons lichaam. Door het slikken van pijnstillers of ontstekingsremmers haal je dit natuurlijke beschermingsysteem weg en de sporter zal dus eerder en ongemerkt over een grens heen gaan met als gevolg langdurige blessures of erger nog. In mijn optiek moet sporten in het algemeen en in het bijzonder hardlopen plezier en voldoening geven. Het moet zorgen voor een balans tussen een gezonde geest in een gezond lichaam. Anima Sana in Corpore Sano of te wel de grondgedachte van het japanse merk ASICS.

  Groet,

  Roland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s