Mijn 5fingers marathonschema

Vandaag wil ik iets vertellen over het marathonschema dat ik in gedachten heb voor de Utrecht marathon. Nou is het lopen van een marathon voor mij niet nieuw, heb er meer als 50 gelopen,
maar wel dat ik hem nu op 5fingers wil gaan lopen.  Het doel is het uitlopen van de marathon en niet voor een tijd. Ik ga trainen en zie wel welke eindtijd daar uitrolt. Dat is dan de tijd die bij mijn mogelijkheden van dat moment hoort.  Na enige tijd denken , afwegen, twijfelen, veanderen enz is daar een schema uitgerolt

Het is met deze week meegerekend nog 12 weken voor de Utrecht marathon . Ik reken deze week ook mee want dan heb ik lekker 3 blokjes van 4 weken.  Ik doe 5 trainingen in de week en elke 4e week is in omvang minder ( rust ). Op zondag doe ik een lange duurloop. Dat was even een probleem, want hoelang kan ik lopen op 5fingers. Ik heb hiervoor een oplossing bedacht die zo simpel is dat je hem bijna over het hoofd ziet. Ik begin zondag met 12 km en doe elke zondag 3 km erbij. Zo kom ik op 36 km drie weken voor de marathon en kan nog twee weken afbouwen . Zie tabel.

dag 6 febr 13 febr 20 febr 27 febr 6 mrt 13 mrt
km 12 15 18 21 24 27
dag 20 mrt 27 mrt 3 april 10 april 17 april 25 april
km 30 33 36 26 16 M

De omvang van de door de weekse trainigen zal laag blijven. xc9én training van 11,2 km en de rest korter Pas in week 6 komt er een door de weekse training in van 13,2 km

Nu nog de vraag in welk in welk tempo ik dat ga doen. De lange duurloop doe ik in T1 ( HF 116 -122 ). Dan blijven er nog 4 trainingen in de week over. Omdat ik het ook prettig vindt om af en toe zonder hartslagmeter te lopen doe ik twee trainingen op gevoel. De andere trainingen doe ik deze eerste 4 weken voor het overgrote deel in T1 en een beetje in T2 ( HF 129-135 ) . In de vierde week maak ik een evaluatie en bepaal dan pas de tempo's van de 4 weken daarop.

Als ik naar het schema kijk dan zie ik dat lyporunning de boventoon voelt. Dit zou wel eens een heel gezond marathonschema kunnen worden. Ik zeg "zou" want als ik merk dat ik fysieke problemen ondervindt ga ik er niet mee door. Ik ga er voorlopig van uit dat ik 2e paasdag een tevreden stukje over mijn 5finger marathon belevenis op deze log kan schrijven. Elke maandag schrijf ik wat ik de week ervoor aan trainingen gedaan heb.  Daarnaast doe ik natuurlijk door de week ook regelmatig verslag. Ik heb er veel zin in en wens mezelf veel plezier en succes.

Een gedachte over “Mijn 5fingers marathonschema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s