Ik ben geen hartslagloper

Vanmorgen weer een rondje rondje van 5,6 km hardgelopen. Ik noem het een rondje, maar het is geen rondje . Het is een heen en weer langs het Spaarne. Het lusje bij het keerpunt is momenteel afgesloten in verband met het broedseizoen. Ik ben rustig begonnen en vlot geëindigd. Vraag mij niet wat voor hartslag ik had , want dat weet ik niet. Ik liep op mijn gevoel.  In de voorbereiding op de Utrecht marathon heb ik vaak met een hartslagmeter gelopen, maar ik ben geen hartslagloper. Het begint al met de borstband die of knelt of te slap zit zodat hij na verloop van tijd afzakt. Dan heb je de sensor die lang niet altijd goed contact maakt en je op je meter gekke waardes ziet. Die van mij schiet dan altijd naar 165. Ook al doe ik niets. Misschien is mijn hartslag dan wel zo hoog door de ergenis, maar daar schiet ik trainingstechnisch weinig mee op. Voordat ik kan beginnen sta ik dus regelmatig 5 minuten te hannesen alvorens de techniek goed functioneert. De alarmpiepjes had ik na de eerste training al uitgezet, omdat  bij de eerste heuvel die ik overmoest het apparaatje begon te piepen dat het een lieve lust was en ik van een voorbij gaande fietser al een vrolijke opmerking kreeg over een op hol slaande pacemaker. Als je met een hartslagmeter traint wil je ook in de juiste hartslag zones lopen die bij die training horen. Dit betekend regelmatig op je meter kijken of je nog in de goede zone loopt. Op een gegeven moment had ik het idee dat ik meer tijd besteed had aan mijn hartslag(meter) dan aan het genieten van het lopen. Dat was voor mij het moment om de hartslagmeter thuis te laten. Nu zullen fervente harslagmeter lopers allerlei tegenargumenten en adviezen hebben hoe en waarom wel met een hartslagmeter te lopen, maar bespaar je de moeite. Begrijp mij goed, ik heb niets tegen hartslagmeters maar het hoort niet bij mij. Lopers die er wel mee lopen , op trainen en er veel plezier aan beleven moeten dat absoluut blijven doen. Voor mij is hardlopen plezier hebben en genieten en op welke manier je dat doet is niet belangrijk. Met of zonder hartslagmeter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s