Lopen in de lage hartslagzone

Vanmorgen een T2 duurloop gedaan van 11,3 km met een gemiddelde hf van 129. Ik vind het heerlijk dat het om 07:00 uur licht is. Nu de temperatuur nog iets omhoog en het is helemaal top. Ik heb het trainingsritme van 6 trainingen in de week weer opgepikt op weg naar de Veluwezoomtrail 53 km op 24 juni.  Het grootste deel van mijn trainingen doe ik nu in T1 en T2. T1 is 55-60% en T2 is 65-70 % volgens de formule van Karvonen. Ik heb hiermee de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan voor wat betreft het verbeteren van mijn aerobe uithoudingsvermogen. Daarnaast merk ik dat ik in de tempo’s die ik bij deze hartfrequenties loop weinig tot geen belasting voel aan mijn gewrichten. Het is een belasting die zeer laag op de blessureladder staat. Ik merk ook dat ik bij deze belasting niet tot zeer weinig zweet en ook geen hongergevoel krijg. Ik voel mij na afloop dan ook geheel niet vermoeid, maar vol energie om de dag te beginnen.

Vaak hoor ik lopers zeggen dat ze niet in deze hartslagzones kunnen lopen. Volgens mij is dat een misverstand. Ik denk dat iedereen in deze zones kan lopen, maar dat het probleem is dat lopers het tempo dat ze dan lopen niet kunnen accepteren. Gisteren liep ik in een nog lagere zone 50-55% en kwam toen ook hardlopend vooruit. Wat ik ontdekt heb is dat ik met deze hartslag iets harder ben gaan lopen dan vorig jaar. Liep ik toen in T1  tegen de 8,0 km/uur. nu is dat al vaak meer de 8,5 km/uur. Progressie zie je dus zeker, alleen moet je dat op de lange termijn zien. Er zijn een aantal factoren die het makkelijker maken om deze lage hartslagzones te lopen. Zo geniet s’morgens vroeg de voorkeur en niet na een drukke werkdag. Niet eerst koffie drinken waardoor de caffeïne je hartslag al verhoogt. Dit in combinatie met een goede ademhalingstechniek maakt het volgens mij voor iedereen mogelijk om in deze zones te lopen. Morgen staat er weer een loopje van 7 km in T1 op het programma.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s