Twee trainingsaanpassingen in één training

Ik ging gisteravond naar bed met het idee om vanmorgen een lange duurloop te doen. Toen ik vanmorgen wakker werd hoorde ik het tikken van de regen tegen het raam. Een blik naar buiten deed de hoop niet gloren dat het beter ging worden. Nou had ik mijn lenzen nog niet in, maar ook toen ik ze wel in had zag het er somber uit. Het besluit was snel genomen. Een streep door de lange duurloop. Ik had wel zin om even naar buiten te gaan en besloot een kort rustig loopje te doen op mijn FiveFingers. Het rustige loopje zou dan gaan in een tempo ( T1 )  op een hartfrequentie ( hf ) van 55-60% vlgns de formule karvonen. Heel rustig begonnen en na 4 minuten kwam de hf boven de 100.  In het vervolg bleef de hf zo schommelen rond de 106 bij een snelheid van rond de 9 km/uur. Ik voelde mij helemaal happy bij dit tempo en besloot niet harder te gaan.  Hoewel het de bedoeling was dat ik op 55-60% zou gaan lopen liep ik nu op 48%.  Vanmorgen eerst al de duur van de training ingekort en tijdens de training ook nog langzamer gaan lopen dan gepland. Waar moet dat heen?

Maar wat nu? Ik heb gemerkt dat ik op mijn FiveFingers heerlijk loop in een tempo met een hf die lager ligt dan mijn T1 ( de hf van mijn rustigste tempo ). Moet ik nu mijn tempo opvoeren zodat ik wel in het T1 gebied loop of moet ik mijn gevoel voorrang geven. Nu ben ik geen wedstrijdloper, maar vooral een funrunner waarbij gezondheid de belangrijkste rol speelt. Om deze laatste reden kies ik voor het laatste , het gevoel, te kiezen.  De oplossing is heel simpel. Ik pas mijn T1 gewoon aan. Vanaf nu is mijn T1 max 60%. Dus alles wat eronder zit is ook goed 🙂

2 gedachten over “Twee trainingsaanpassingen in één training

 1. Beste HTRunner,
  Ik loop zelf ook op VFF en ik merk dat als mijn tempo omlaag gaat met goed gevoel ik extra moet letten op mijn techniek. Meestal stop ik even, neem ik de juiste loophouding (chi-running) aan en start weer met die houding als uitgangspunt. 9 van de 10 keer loop ik dan 1 lekkerder en 2 nog sneller ook met een lagere hartslag. Waarom omdat ik dan weer licht loop ipv zwaar.

  Groet en veel loopplezier.

  Jasper verhelst

  • Hallo Jasper,
   Bedankt voor je reaktie en leuk dat je oop op VFF loopt. Ik heb workshops Poserunning, Chirunning gevolgd en mij verdiept in de BK methode. Hieruit heb ik mijn eigen HT Runningtechniek ontwikkeld waarbij licht lopen en ademhaling speerpunten zijn. Ik merk dat ik met mijn techniek nu met een lagere hartfrequentie kan hardlopen. Waarschijnlijk ook mede door een beter uithoudingsvermogen. Ik liep vanmorgen 9 km/uur met een gem hf van 106. enige tijd geleden had ik daar zeker een hf van minimaal 115 voor nodig. Ik wens jou veel plezier met je VFF en chirun ze.
   Groet, henny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s