Gewoon een getal

Vanmorgen de eerste training van deze week gedaan. Op het moment dat ik naar buiten liep had ik nog geen idee van wat ik zou gaan doen, behalve dat de training niet langer mocht duren dan een uur. Ik begin altijd heel rustig en zo ook vanmorgen. Na een paar honderd meter wist ik wat voor een training ik wilde, een heel rustige. Mijn lijf voelde zich prettig bij dit tempo en zo werd het doel vanmorgen  een duurloop waarbij de hartfrequentie  (hf) niet boven de 110 mocht komen. Die 110 is gewoon een getal dat in mij opkwam, omdat ik op dat moment met een hf van 106 liep. Een route in mijn gedachte genomen , waarbij ik met het bij deze hf behorend tempo binnen het uur terug zou zijn en op weg gegaan. Het voelde prettig om zo de dag in te lopen. Het is een rustig ontwaken samen met de natuur. Na afloop zag ik dat ik gelopen had met een gemiddelde hf van 107 en het rondje 7 km was. Zie mijn gegevens . Het bevalt mij prima om op deze manier met hardlopen bezig te zijn. Nou heb ik natuurlijk makkelijk praten, want het eerste hardloopevenement waar ik aan deelneem is pas over een paar maanden en mijn doel is daar binnen zijn voor sluitingstijd. Ik kan mij goed voorstellen dat als je een hardloopdoel hebt gepland het ook heel leuk en zinvol kan zijn om hier met een gericht trainingsplan naar toe te werken. Sterker nog. Ik denk dat je voor  bijvoorbeeld je eerste 10 km of je eerste marathon een trainingsplan  nodig hebt. Zo ook als je een persoonlijk record of voor een kampioenschap gaat  Vanmorgen kwam wel de gedacht in mij op van stel dat je geen plan maakt en je lichaam laat bepalen wat je gaat lopen, waar zou dat toe leiden?

2 gedachten over “Gewoon een getal

  1. Tja Henny, ik heb er even over nagedacht, maar sinds ik van de ene in de andere blessure overloop, loop ik alleen nog maar doelloos en op gevoel. Ik denk dat je pas zo gaat lopen als je op leeftijd of geblesseerd bent.. Als je jong bent wil je knallen, toch? Zojuist heb ik eindelijk weer eens 35 minuten pijnloos gelopen…. Sportieve groetjes, Caroline

    • Hallo Caroline, leuk dat je reageert. Volgens mij loop je altijd met een doel en is jouw doel nu misschien wel pijnvrij lopen. Als je jong bent wil je knallen , maar er zijn ook genoeg ouderen die willen knallen. Ieder moet doen waar hij/zij plezier in heeft en het knallen hoort denk ik ook bij het proces van op het zoek zijn naar je mogelijkheden. Ik hou van beiden , knallen en rust, maar dan afgewisseld. De jaren hebben mij wijzer gemaakt over hoe dat te doen. Leuk dat jij herstellende bent van de blessure en het hardlopen weer hebt kunnen oppakken. Groetjes Henny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s