Twijfel

Ik zag de twijfel in haar ogen. Haar maatjes waren allemaal al het fietspad overgestoken,  maar zij liep een stukje achteraan en daar stond ze nu. Een eenzame meerkoet te zijn, terwijl ik tussen haar en haar maatjes door liep.

Twijfel. Ik las op internet dat Adrienne Herzog voor twee jaar geschorst is wegens dopinggebruik. Mijn eerste oordelende gedachte was daar heb je weer zo eentje die er alles voor over heeft om top te kunnen presteren, maar dan ga je een stukje hardlopen en komt die eerste gedachte tot rust en anderen komen bovendrijven.

Doping is al zo oud als de weg nar Rome of eigenlijk zo oud als de weg naar China, want 2700 jaar v Chr. werd daar al de eerste melding gemaakt over het gebruik van prestatiebevorderende middelen. ( dopinggeschiedenis ) Pas in 1928 was de IAAF de eerste sportorganisatie die doping officieel verbood, Maar waarom is het verboden? ( dopingverbod ) . Het gaat om  eerlijkheid , gelijkheid en veiligheid in de sport .

Tijdens mijn stukje hardlopen gingen mijn gedachten over deze aspecten. Bestaat er wel eerlijkheid en gelijkheid in de sport? De ene sporter heeft de beschikking over het modernste materiaal terwijl een ander het moet doen met “tweede hands” materiaal. De ene sporter verblijft in een vijf sterren accommodatie met een uitgebreid begeleidingsteam terwijl een ander het met een camper moet doen samen met een trainer/coach. Veiligheid is wel een puntje , want doping kan de gezondheid schaden, maar is topsport misschien zo wie zo niet gezond. Toen gingen mijn gedachten weer naar Adrienne Herzog.

Twijfel. Is er op enig moment bij Adrienne Herzog twijfel toegeslagen. Zal ik wel of niet gebruiken? Misschien zag ze op de trainingen dat ze de anderen niet bij kon houden of had ze een moment van zwakte, wie heeft dat niet, en nam ze iets. Misschien heeft dat iets weken bij haar op de keukentafel gelegen en iedere keer er maar naar kijken als een training weer niet helemaal liep. Misschien spelen er wel andere dingen in haar leven die van invloed zijn geweest. Misschien heeft ze wel helemaal niet gebruikt zoals ze zelf zegt en is de verhoogde testosteron waarde in haar bloed wel een gevolg een natuurlijk biologisch proces in haar lijf of is er twijfel bij haar omdat ze niet bewust heeft gebruikt en niet weet hoe dit komt. Misschien moeten we doping maar gewoon weer vrijgeven zoals 2700 jaar v Chr het geval was. Ik ga nog maar een paar rondjes hardlopen.

Ik moet nog even terugdenken aan de meerkoet en de twijfel in haar ogen. Op het moment dat ik haar voorbij liep zag ik vanuit mijn ooghoek die twijfel omslaan in vastberadenheid. Dit gaat mij nooit meer overkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s