Hartrem

Ik dacht even als ze maar niet omvalt.

Vandaag stond er weer een LSD ( Long Slow Distance ) duurloop op het programma. Vorige week 15 km en vandaag gingen daar weer 2 km bovenop. Ik had nog geen parcours in gedachten, maar zou gewoon beginnen en dan naar gelang mijn meter aangaf 17 km lopen. Natuurlijk weer héél langzaam beginnen, rond de 7 km/uur, en dan de hf ( harfrequentie) laten oplopen naar lsd waarden ( 121-127). Nou dat oplopen was snel gebeurd. Één stapje extra en hij schoot naar piekwaarden, dus maar weer twee stapjes terug. Ik voelde al gelijk een “oeps” . Dit ging een vooral Slow worden. Het weer was prima daar lag het niet aan. Soms geeft het lichaam gewoon aan wat de grens voor dat moment is en dat aangeven gebeurde in mijn geval door de hartslagmeter. Soms kan een hf een stimulans zijn en moet je je inspannen om de waarde te halen, maar soms kan het ook een rem zijn dat je je inspanning moet verminderen. Dit laatste was vandaag bij mij het geval De hf fungeerde als een hartrem. Zo gauw ik boven de 8,0 km/uur ging schoot hij naar waarde die in de verste verte niet bij mij LSD waarde hoort. Nu kun je zeggen van 8,0 km/uur met flink doorwandelen haal je dat ook , ik negeer de hartslagmeter (of zet hem uit) en ga lekker op gevoel lopen. Volgens mij negeer je dan de signalen van het lichaam en die zijn er niet voor niets. Het zal een reden hebben. Ik bleef daarom zo rond de 8,0 km/uur lopen. Na ruim een uur kwam opeens Carla de Braber ( trainer en eigenaar van FiHt ) naast mij fietsen. Altijd gezellig en ik liep in een tempo waarin ik nog een oceaan van energie had om te praten. Terwijl we aan het praten waren over hardlopen zag ik opeens dat ze een klein slingertje met haar fietsstuur maakte. Ik dacht even als ze maar niet omvalt, want ze moest wel erg langzaam fietsen om mij bij te houden. Na een tijdje sloeg zij af en liep ik nog een stukje verder naar een bomengroepje , want ik moest een plas doen. Na de plasstop het tempo weer opgepakt en wat schertst mijn verbazing, ik kan opeens mijn dezelfde hf als daarvoor nu zo rond de 9,0 km/uur lopen. Alsof het lichaam mijn geduld en vertrouwen beloont en zegt van ok de laatste paar km mag je wat harder lopen. Uiteindelijk heb ik 17,2 km gelopen met een gem hf van 122, gem snelheid van 8,4 km/uur  in 2:01:43 uur. Helemaal tevreden en op naar de 21 km eind december.

fredflinstonebraking1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s