Techniekloopje

93% midvoet, 7% teen, 0% hiel landing. Een pasfrequentie van 171 en een rate of impact 100% low.

Ik moet teruggaan naar begin jaren 80 voor mijn eerste loopscholing. Ik was lid van av Hermes in Utrecht en trainde met de middellange afstandsgroep onder leiding van Hans Faaij. De loopscholing bestond altijd uit een greep van de volgende oefeningen: hakkenbillen, tripling , skipping, kaatsen, pendelpas en loopsprongen. Soms met een kleine variatie hierop. Wat later ben ik nog even lid geweest van av Haarlem en daar onder leiding van Koos Kiers eigenlijk dezelfde oefeningen. Ik geloof wel dat deze loopscholing een rol heeft gespeeld dat ik makkelijker en harder ben gaan lopen.

Dan komt er een gat van zo’n 10 jaar dat ik geen lid was van een vereniging en wel bleef hardlopen maar niets aan loopscholing deed. In 2002 werd ik lid van kav Holland in Haarlem en al snel werd aan mij gevraagd of ik de opleiding trainer loopgroepen wilde gaan doen bij de knau. Dit heb ik gedaan en ook hier kwamen de hiervoor genoemde oefeningen weer naar voren. Twee jaar later ben ik de opleiding trainer Coach-B gaan doen bij de knau. Hier kregen we onder andere les van Frans Bosch en Ronald Klomp die een duidelijk eigen visie hadden op loopscholing/techniek en  daar het boek Hardlopen over geschreven hebben. Ik probeerde wat van hun ideeën in mijn training te integreren.

Ik was nieuwsgierig over wat er nog meer was over looptechniek en deed een weekend cursus Pose Running  bij de bedenker hiervan de Rus Romanov. Wat later een cursus Chirunning  en verder oa de boeken Gentle Running  en the art of running  gelezen. Ze beloven bijna allemaal dat je een betere loper wordt en minder tot geen kans op blessures. Ik heb het allemaal in de praktijk uitgeprobeerd, maar volgens mij is er niet één manier van hardlopen. Bij iedere persoon hoort, volgens mij, een manier van hardlopen afgestemd op vele factoren waaronder doelstelling, gewicht, lichaamsbouw, gezondheid enz. De loopgroep vond het trouwens in het algemeen wel leuk, want ze kregen nu regelmatig nieuwe oefeningen wat dan weer de kreet opleverde ” oh hij heeft weer wat gelezen of een cursus gedaan”.

Voor mijzelf is hieruit ook een looptechniek uit voortgekomen ( die ik overigens nog steeds bijstuur ) waar ik mij prettig bij voel. Ik zal hier binnenkort een blog over schrijven ( nee, wees niet bevreesd. Er komt niet nog een boek op de markt over looptechniek 😀 )  vanmorgen heb ik een techniekloopje gedaan. Dit is een relatief korte loop waarbij ik alleen gefocussed ben op mijn looptechniek.  Het accent lag op de voetplaatsing. Wilde een middenvoet landing hebben en dat is gelukt. Zie de getallen in de afbeelding hieronder. Zijn van mijn MilestonePod

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s