Köln marathon

Vanmorgen naar de duinen gereden voor een duurloop. `Ik had een duurloop van zo’n 15 km in gedachten over onverharde paden. Het gebied ken ik vrij goed en had een route in gedachten die deze afstand zou benaderen. Ik begon in een miezer regen, maar dit klaarde al snel op en ik kon in een lekker tempo, op gevoel soepel, mijn loopje doen en na afloop bleek ik de afstand goed ingeschat te hebben en kwam op ruim 15 km.

Na afloop kwam tijdens de koffie met loopmaatjes de marathon van Köln ter sprake. De beslissing is genomen. Deze marathon gaat het worden. Dezelfde dag is ook de halve marathon en sommigen moeten nog kiezen welke afstand het gaat worden, maar ik doe de marathon. Zoals ik in een vorig blog schreef is het 10 jaar geleden dat ik een marathon serieus heb gelopen voor een tijd ( Amsterdam 2:58:59 ) en dat wil ik nu weer gaan doen. Kijken wat er nog voor een tijd mogelijk is. Hier moet natuurlijk dan wel voor getraind worden en daar heb ik nog bijna 9 maanden de tijd voor.

De vraag is nu : “hoe ga ik daar voor trainen” ? Ik heb een kast vol met boeken over de marathon, trainingsleer en (sport)fysiologie. Op mijn laptop staan nog tientallen marathonschema’s die ik voor andere lopers heb gemaakt en er staan nog ordners met een hoop leesvoer in de kast van mijn opleiding trainer loopgroepen en trainer Coach-B bij de knau. Naast deze theorie heb ik nog ruim 30 jaar hardloopervaring met daarin vele marathons en enkele ultralopen. De vraag is nu, wat ga ik hiervan gebruiken om er voor te zorgen dat ik op 7 oktober 2018 een vormpiek heb. ( de marathondag )

Het belangrijkst is blessurevrij blijven. Omdat het doel is om te kijken wat er maximaal inzit zal het trainingsprogramma daar ook op gericht moeten zijn, wat inhoud dat er soms pittig getraind moet worden. Met mijn 56 jaar zal mijn lichaam ook de nodige rust nodig hebben. Dus herstelperiodes zullen belangrijk zijn en die zullen wat langer moeten zijn dan jaren geleden of de trainingen wat minder intensief. Kortom het gaat een interessante zoektocht worden naar de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid van het lichaam. Ik heb daar al wat ideeën over, maar wil daar nog een week over nadenken. Volgende week zal ik een blog schrijven over wat er uit die gedachten is gekomen.

Vandaag een mooie start gemaakt met een 15 km loop met een gemiddelde snelheid van 12 km/uur door de duinen met weer lekker wat kleine heuveltjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s