Rembrandt

Ik loop al zo’n anderhalf jaar tijdens mijn hardlooprondje voor hem langs en deze week vond ik het tijd om maar eens met hem op de foto te gaan. Rembrandt. Geboren in Leiden. Ik loop ook regelmatig langs de plaats waar hij geboren is. Tenminste waar hij vermoedelijk geboren is, waant daarover bestaat naar ik begrepen heb nog wat discussie. Zijn geboortehuis zou best een paar meter naar links of naar rechts gestaan kunnen hebben. Ach, maakt het wat uit? Over de marathonafstand is ook veel gepraat totdat er in 1920 werd besloten dat de afstand 42,195 km moest worden. Ook hier kun je je afvragen, wat maakt het uit een paar meter langer of korter.

Wat ik mij afvraag is of Rembrandt ook kon hardlopen. Dat hij kon schilderen staat buiten kijf. Misschien wel een miljoen mensen over de hele wereld bekijken dagelijks met veel bewondering zijn schilderijen. De restauratie van de Nachtwacht was , en is misschien nog steeds, live te volgen op internet. De Nachtwacht is één van Rembrandts grootste werken en zeker kwa afmeting. Ook hier is weer een soort van vergelijking te maken met de marathon, wat één van de langste afstanden in de hardloopwereld is en de langste afstand op de olympische spelen.

Nou is de vraag natuurlijk of de mensen in de 17e eeuw , want daar hebben we het hierover, gingen hardlopen. De kinderen liepen zeker hard tijdens hun spelen. Misschien bestond het gezegde ” loop niet zo te rennen” toen al, maar dat heb ik niet terug kunnen vinden. Mijn vermoeden is dat hardlopen als hobby of uit sociale en/of gezondheid redenen nog niet bestond. Misschien bestond er wel als iets als een hardloopwedstrijd, maar ik denk dat er vooral werd hardgelopen als het moest. Om te overleven, ren voor je leven, of als bijvoorbeeld een plicht om iets op tijd af te leveren.

Het hardlopen om te overleven is in zekere zin ook op mij van toepassing en ik denk op het grootste deel van de huidige hardlop(st)ers . Naast dat ik plezier heb aan het hardlopen speelt ook mijn gezondheid een belangrijke rol. Ik heb een baan waarbij ik het grootste deel van de tijd zit. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid en daarom ga ik een paar keer per week een fysieke inspanning doen. Voor mij is dat hardlopen omdat ik dat leuk vind. Ik hoop hiermee, naast mijn behoorlijk gezonde levensstijl, gezond oud te worden.

Kon Rembrandt hardlopen? Ongetwijveld als zijn leven ervan afhing, maar ik denk niet dat hij voor de lol een rondje is gaan hardlopen om bijvoorbeeld inspiratie op te doen voor zijn schilderijen. Gezien zijn schilderijen productie heeft hij ook niet stilgezeten en gezien de omvang van de `nachtwacht heeft hij dat ook niet zittend gedaan. Hij heeft aardig wat zelfportretten gemaakt, maar ik heb geen zelfportret van een hardlopende Rembrandt ontdekt.

Morgen loopt mijn rondje weer langs het beeld en dan zie ik een groots Nederlands schilder. Laat dat hardlopen maar aan mij over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s