Naar Friesland

De kogel is door de kerk. Ik ga naar Friesland, en wel naar Leeuwarden. Op zaterdag 24 december wordt daar een marathon georganiseerd. De wintermarathon Leeuwarden . Vorige wek had ik nog het idee om de Spijkernisse marathon te gaan lopen, maar toen ik in de werkagenda keek kwam dat niet zo goed uit. Deze week wat rondgeneusd in de marathon kalender en kwam daar Leeuwarden tegen. Ik zag op hun website dat dit evenement voor het eerst georganiseerd wordt.

Dat het voor het eerst georganiseerd wordt maakt het voor beide partijen spannend, Voor de organisatie of er nies over het hoofd is gezien, hoe de deelnemers het vinden enz. Voor mij omdat mijn laatste marathon alweer 5 jaar geleden is geweest. Dit was de marathon van Köln (verslag lees je Hier ) In het verslag schrijf ik dat dat mijn laatste stadsmarathon zou zijn. Ik moet daar dus op terugkomen nu ik Leeuwarden ga doen. (Hoewel het parcours vrijwel geheel buiten de stad loopt ) Na de 100 Bruggenloop van drie weken geleden voel ik dat mijn lijf en hoofd smacht en schreeuwt naar een marathon. Ik heb er weer ongelooflijk veel zin in.

5 Jaar geleden had ik in Köln, mijn tigste marathon, het doel om dezelfde tijd te lopen als mijn eerste marathon 35 jaar daarvoor . Dat was in 1983 de marathon van Amersfoort en die liep ik in 3:33 uur. Dat doel heb ik toen gehaald, maar nu?

3:33 Lijkt mij geen realistische tijd, maar ik wil in tegenstelling tot de 100 bruggenloop wel een eindtijd als doel hebben. De reden daarvoor is dat ik denk dat uitlopen binnen 5 uur wat de organisatie als maximale tijd gesteld heeft geen probleem is. Daarnaast merk ik aan mijzelf dat ik het ook leuk vind om voor een tijd te gaan trainen. Vorige week liep ik voor mijzelf vrij gemakkelijk een halve marathon in 1:50 uur. De vraag is :”wat is nu een realistische tijd”?. Vroeger gebruikte ik de regel dat je de maximale haalbare marathon tijd kon berekenen met de formule twee keer je ( recente ) snelste halve marathontijd plus 10% . Als ik dat toe pas op mijn halve marathon tijd van twee week geleden, meenemend dat ik die makkelijk liep, dan moet 4:00 uur haalbaar zijn.

De volgende vraag is natuurlijk “hoe ga ik daar voor trainen”? Ik wil het niet volgens de gebruikelijke trainingsschema’s doen van een paar weken opbouw een week rust en zo verder. Ik wil iets anders proberen. Volgende week zal ik daar meer over vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s