Op welke schoen loop ik nu?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld waar mijn FiveFingers “schoenen” zijn. Nou ik kan je vertellen dat ze in de winterstalling staan. Nadat ik vorig jaar veel op deze FiveFingers heb gelopen, waaronder de marathon van Utrecht, heb ik besloten om ze even opzij te zetten. Ik loop nu op de Adidas Response. Een neutrale schoen, maar dan wel weer met demping.  Het overgrote deel van mijn trainingen loop ik op de verharde weg en ik had het gevoel dat met name mijn heupen tijdens het lopen van langere afstanden op de Fivefingers extra belast werden.  Daar ik nu aan het trainen ben voor de marathon zijn de trainingsafstanden al gauw wat langer. Om mijn gewrichten wat “rust” te geven kies ik nu voor een gedempte schoen en voel ook duidelijk verschil.  De minimalistische schoen , zoals de FiveFingers, is hartstikke in tegenwoordig. Hiermee zou je het lopen op blote voeten nabootsen en dit zou blessure veminderend zijn. Één van de argumenten die je vaak hoort is dat de oermens vroeger ook lange afstanden liep op blote voeten. Volgens mij waren er in de tijd dat de oermens leefde echter nog geen verharde paden. Een tweede punt is dat mijn 50 jarige gewrichten, hoe je het ook went of keert, aan ouderdoms slijtage onderhevig zijn. Ik vraag mij af hoe oud de oermens gemiddeld werd. Voorlopig blijf ik even bij de “ouderwetse” hardloopschoen. Wil dat dan zeggen dat ik helemaal van de minimalistische schoen afstap? Nee, zeker niet. Ik heb met veel plezier op mijn FiveFingers gelopen en zal dat zeker in de lente weer doen, maar dan wel op kortere afstanden en ik vind ze ideaal om techniektrainingen op te doen.  Ik vermoed dat mijn ideale hardloopschoen een lichtgewicht schoen is, met een lichte verhoging in de hiel en met een geringe mate van demping. De toekomst zal het uitwijzen . Ik hou jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s