Mijn eerste ultratrail, de Veluwezoomtrail.

Gisteren voor het eerst meegedaan aan een ultratrail, de 53 km lange Veluwezoomtrail. De trainingen gingen goed de afgelopen maanden, dus vol vertrouwen stond ik aan start. Hoewel het zomer is was de temperatuur slechts 12 gr en het regende. Het plan was om rustig te beginnen en elk uur even stoppen om te eten en drinken. Om 09:30 uur was de start. Ik stond ongeveer middenin het startveld ( 200 lopers ) en begon rustig. Al snel kwam bij mij de vraag of ik niet te rustig vertrokken was, want na zo’n 300 m hoorde ik fietsers achter me en toen ik omkeek bleek ik de laatste loper te zijn en de fietsers achter me waren de “bezemfietsers”. Niet in paniek raken, want mijn Garmin gaf tussen de 8,5 – 9 km/uur aan. precies volgens plan. We gingen gelijk lekker omhoog en langzaam begon ik warm te draaien en ging het tempo iets omhoog. Het was een fantastisch parcours. Over bospaden die dan weer smal dan weer breed waren, steile klimmen, vals plat en open vlaktes. Na één uur had ik 9,7 km gelopen en werd het tijd voor mijn 2 minuten pauze eten en drinken.  Tussen de 10 en 20 km kwam ik een loopmaatje tegen die de 27 km liep en samen liepen we op tot de verzorgingspost. Hier kon ik een lege bidon met water vullen.  Het tweede uur liep ik 10,3 km. Ik had het loopritme helemaal te pakken, want ook in het derde en vierde uur liep ik 10,3 km. Doordat het nog steeds regende waren er vele plassen ontstaan die steeds modderiger werden. Het zwaarste stuk vond ik tussen de 40 en 45 km. Lang vals plat en over een vlakte met stevige wind tegen. Het was zoeken naar het ideale paadje om te lopen. Nadat ik de vlakte verlaten had merkte ik dat de aanschaf van een paar trail hardloopschoenen een goede investering zou zijn. Mijn schoenen hebben weinig profiel en menig maal gleed ik weg in de modder. De modderige steilere heuvels wandelde ik voorzichtig op en af. Het vijfde uur liep ik dan ook een wat kortere afstand , 9,2 km. Opeens werd het pad weer beloopbaarder, of was ik eraan gewend, en kon ik weer vlotter doorlopen.  De vermoeidheid in de benen die ik het laatste uur voelde leek verdwenen en in een pittig tempo liep ik naar de finish. Eindtijd 5:14:00 uur. Het was een fantastische ervaring waar ik erg van genoten heb. Ik wil iedereen die meegeholpen heeft om deze trail mogelijk te maken bij deze hartelijk bedanken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s